Nöjesindustrin forstätter göra bort sig.

Nöjesindustrin forstätter göra bort sig.

Helt sjukt vad miljardindustrin som musik och film branchen utgör vill inför, det är för visso i USA, men det är bara början ändå, dom vill att USA som land ska påtrycka andra länder att införa samma lagar.

Tagit från IDG:

I förslaget ger nöjesindustrins lobbygrupp förslag på följande lösningar för att bekämpa piratkopieringen på internet:

 • Spionprogram som installeras på användarnas datorer och som kan upptäcka piratkopierat material.
 • Obligatoriska brandväggar som kan känna av om en användare ägnar sig åt att sprida upphovsrättsskyddat material olagligt.
 • Den amerikanska tullen ska få söka igenom bärbara datorer, mediespelare och usb-minnen på jakt efter piratkopierat material.
 • Större internationella påtryckningar på andra länder att införa striktare lagar och regler kring upphovsrättsskyddet.
 • Amerikanska myndigheter såsom FBI och Department of Homeland Security bör bistå i jakten på piratkopierare.
 • Ser man till första punkten, bara det är sjukt, Sony BMG försökte med något liknande när dom la in ett root-kit på sina skivor, det slutatde med att dom blev stämda at staten Texas, inte av en privatperson utan av STATEN! Vidare kan man fråga sig hur dom ska implimentera det, ska dom göra olika versioner för Windows, Mac OS och Linux eller ska dom försöka få alla att köra windows? För att tex en student ska ha möjligheten att köra windows måste dom piratkopiera det, lite generalisering visst men det är ändå så att dom flesta studenter har inte så mycket pengar över, dom har inte råd att lägga ut pengarna som windows kostar, lägg sedan till det som ett antivirus kostar, en bra brandvägg etc, det blir väldigt dyrt eller också måste dom piratkopiera allt, lägg dessutom till att för att behålla samma prestanda med all den extra programvaran på datorn så måste även hårdvaran uppgraderas… Vem ska stå för all den kostnaden? Nej jag kommer inte göra det utan kommer fortsätta att använda Linux på mina datorer.

  Andra punkten då? Hur ska branväggarna kunna kolla det? Visst finns det tekniska lösningar men det blir antagligen väldigt stor verkan vilket medför att även lagliga alternativ åker fast, blockerar dom tex bittorrent protokollet blockerar dom även alla lagliga nerladdningar som göra med det, tex så erbjuder dom flesta Linux distrubutioner möjligheten att ladda ner via bittorrent. Annars måste varje packet kontrolleras för sig, och det leder till att ISP’n eller vem det nu är som ska köra brandväggen måste ha en enorm prestanda bakom och även då riskerar det att orsaka förlust av bandbred hos kunden.

  Dom sista två punkterna behövs knappast kommenteras, det är sjukt och personlighets inkräktande så det skricker om det på  mer än ett plan. Hur skulle det se ut om något land där barnaga är ok börjar pressa alla andra länder att också tillåta det?

  Det många tyvärr missar i debaten är att det handlar inte om illigal nedladdning för 99% av moståndarna, det handlar om personlig integritet, vill dom så gärna bekämpa piratkopieringen så måste dom ordna attraktiva, fungerande, användarvänliga tjänster, köper jag en film, en låt eller ett program som jag laddar ner så ska det funkar på min dator, i min iPod/MP3 spelare osv, jag ska inte behöva installera en massa extra, det ska inte vara en massa DRM skydd som hindrar mig från att spela upp den i tex Linux. Dom måste även tänka över priset, dom kan inte förvänta sig att jag ska betala lika mycket för ett album som jag laddar ner som det kostar att köpa en fysisk skiva i butiken.

  Illegal fildening kommer fortsätta finnas, det går inte att stoppa, oavsett vad som görs kommer vissa att fortsätta ägna sig åt det, det smartaste musik och film bolagen kan göra är att sattsa på en laglig tjänst som tilltalar den stora massan som endast använder sig av illegal fildelening pga att det inte finns lagliga alternativ.

  Länk till EFF’s artikel om det hela (är på engelska): Länk

  Lämna ett svar