Bulgarien ett föredömme med OpenSource Lag

Bulgarien ett föredömme med OpenSource Lag

Läste nyss en artikel där Bulgarien visar ett föredömligt beteende när det kommer till dom program som används i landet då dom slagit fast att all programvara skall vara OpenSource och finnas tillgänglig för allmänheten.

Detta innebär bland annat att säkerhetshål kan hittas och täppas till snabbare. Om företaget som utvecklat programvaran inte längre vill underhålla den är det inte slutet för programmet och den investering som programmet har inneburit då andra kan ta vid.

Några kanske frågar sig om det inte betyder att företag inte vill utveckla program för regeringen med en sådan lag, men det betyder inte alls det eftersom företag ändå får kontrakt på ett program och ofta support samt underhåll av programmet i ett antal år.

Hoppas fler länder följer Bulgariens exempel och tvingar fram OpenSource inom offentliga sektorn via lagstiftning, det är ett sätt att skydda informationen och samhället från dolda bakdörrar, säkerhetshål som inte lagas samt att det framtidssäkrar eftersom det förhindrar att programmen blir övergivna och vi inte längre kan komma åt informationen.

Original Artikeln

Lämna ett svar